Dampning på e-Cigaretter med det offentlige

Regeringer og sundhedsvæsenet verden over, står for at skulle redegøre for, om de ønsker at legalisere eller forbyde eCigaretter i en nær fremtid. eCigaretterne har været på markedet længe og særligt i Danmark, er der mange, der har taget godt imod de tjærefri, eldrevne pinde. Men hvordan ser det ud i det offentlige rum?

Psst - hvis du er på udkig efter en e cigaret så har vi et stort udvalg herinde.

Er det tilladt at dampe på eCigaretter i det offentlige rum?

eCigaretter og brugen heraf går ikke ind under den danske rygelov. Alligevel har langt de fleste virksomheder i landet på nuværende tidspunkt taget stilling til, hvordan eCigaretter modtages, eller i de fleste tilfælde sendes ud på gaden sammen med de rygere, de fleste dampere efterhånden selv forsøger at undgå.

Vi har derfor talt med nogle af landets offentlige instanser, for at få et overblik af, hvor damping tillades i det danske offentlige rum. Her har du svarene.

Mail sendt til forskellige offentlige transportmidler i Danmark:

Hej,

Jeg vil gerne høre hvad Jeres politik er i henhold til e-Cigaretter? Altså ikke de almindelige, som naturligvis er efter rygeloven, men altså de elektroniske cigaretter.

Må de anvendes på vente-pladserne, bus-terminaler og/eller i Busserne?

Kort fortalt Jeres offentlige e-Cigaret politik.

Det er med henblik på udgivelse i en artikel via eCigON.dk

Ovenstående mail blev sendt til Movia, men en tilsvarende email blev også sendt til andre danske, offentlige transportmidler.

 

Svar fra FynBus

Tak for din mail.

Dit spørgsmål kan vi besvare meget kort.

Der gælder samme regler for E-cigaretter som for almindelige cigaretter.

Endegyldigt svar: Dampning ikke tilladt

 

Svar fra Movia Trafik

Jeg kender ikke til politikken på ventepladser og om der skulle være nogen ved busterminalerne. Disse er ikke eget af Movia. Jeg kan dog oplyse, at der ikke må ryges E-cigaretter i busserne, hverken af chaufførerne eller passagerne.

Endegyldigt svar: Dampning ikke tilladt

 

Svar fra Midttrafik

Vi har meldt dette ud til chaufførerne i chaufførinformation nr. 4 af juni 2013:

E-cigaretter i bussen:

Midttrafik følger gældende rygelovgivning, og der er ikke lovgivet om E-cigaretter endnu

 

Indtil videre accepterer Midttrafik derfor, at der er passagerer, der benytter E-cigaretter i busserne. Det forventes, at passagerene viser hensyn til andre i bussen, og Midttrafik følger antal kundeklager på området.

Endegyldigt svar: Dampning tillades

 

Svar fra DSB

Der er udviklet mange forskellige udgaver af E-cigaretter. Fællesprincippet er et metalrør, hvor man kan fylde en væske på, der opvarmes, så de kemiske stoffer går fra væske til dampform – herunder indeholder nogen af disse nikotin.

For at synliggøre dampen er der ofte glycerol i væsken, da glyceroldampe ved opvarmning ligner røg. Væsken opvarmes med en glødetråd, som er batteridrevet. Temperaturen bliver så høj, at den ikke kun ændrer væske til damp, men også sætter gang i kemiske reaktioner. For eksempel omdannes glycerol til acroleiin. Dette stof er dokumenteret at det er sundhedsskadeligt.

DSB vurderer ikke på risikoen for passive rygere men støtter sig til de anbefalinger der foreligger, at også E-cigaretter er skadelige  – derfor er det ikke tilladt at benytte disse på DSB’s tog og røgfrie områder.

Endegyldigt svar: Dampning ikke tilladt

 

Svar fra Metro

Metroen har som så mange andre trafikselskaber valgt at disse ikke skal være tilladte i Metroen for alles trivsel.

Dette skyldes at man har svært ved at se om disse er ægte cigaretter på lang afstand på perron, samt at det kan være

Generende for andre passagerer. Man vil derfor blive bedt om at slukke og fjerne denne, og i yderste konsekvens blive afvist tilgang til Metroen.

Endegyldigt svar: Dampning ikke tilladt

 

Svar fra Nordjyllands Trafikselskab (NT)

Vi fik aldrig noget svar fra NT, men ifølge flere fora og debatter på internettet, så er det ikke noget de tillader.

Endegyldigt svar: Dampning ikke tilladt

 

Nu vi er igang kan vi også lige tage et smut forbi Københavns Luftehavn

Svar fra cph.dk

Københavns lufthavn er røgfri. Udendørs er det dog tilladt at ryge i en række klart markerede områder: Dels ved de gule rygezoner mellem dørene ind til Terminal 2 og Terminal 3, og dels på den toetagers udendørs terrasse, der er placeret efter sikkerhedstjekket ved Finger B.

E-cigaretter

For rygning af elektroniske cigaretter i Københavns Lufthavn gælder de samme regler som for almindelige cigaretter.

Det kan være svært både for medrejsende og for lufthavnens personale at skelne mellem almindelige og elektroniske cigaretter, og vi har valgt denne løsning for at undgå uheldige situationer, hvor passagerer, der benytter sig af elektroniske cigaretter, fejlagtigt bliver beskyldt for at overtræde lufthavnens rygepolitik.

Note: Lufthavnens samarbejdspartnere afgør selv, om der må ryges inden for deres område. Det vil sige i lounges, i Hiltons mødefaciliteter, i biludlejningsområderne og hos rejsebureauerne.

Endegyldigt svar: Dampning ikke tilladt

Det endegyldige svar er, at eCigaretter ikke tillades i det Danske offentlige rum

Som forstående ryger, og med et vist hensyn, er det måske ikke så sært endda, at  eCigaretter ikke godkendes i det offentlige (med undtagelse af Midttrafik’s busser). Damping på eCigaretter godkendes på trods af, at de ikke indgår i rygeloven, ingen steder i det offentlige rum – i hvert fald ikke for de fleste af ovenstående. Det vil sige, at når du er ude og rejse, så er det i princippet de samme regler der gælder for dampere, som for rygerne.

Dampning tillades ganske simpelt ikke i nogen af de offentlige transportmidler eller i lufthavnen. Det skyldes primært et hensyn til ikke-rygere, der kan lade sig irritere og forvirre over, hvad der til forveksling kunne ligne almindelig røg og dermed være til gene for andre.

Er dampning tilladt nogen steder?

Spørgsmålet er så, om det overhovedet er tilladt at dampe nogen steder i det ganske land Danmark? Og her er svaret ja. Det er tilladt flere steder.

Du må blandt andet dampe lige så tovlig du har lyst til på offentlige gader og stræder, strande, parker og alle andre steder, hvor man også må ryge almindelige cigaretter.

Arbejdspladsen

Ligesom de offentlige transportmidler, står det også for den enkelte virksomhed, at indføre deres egen damppolitik. Vi kan ikke give dig svaret for samtlige virksomheder i Danmark. Mange virksomheder ser ingen problemer med dampning, hvor andre har indført dem under den normale rygelov, som gælder alle rygere. Nogle arbejdspladser har helt forbudt al rygning i arbejdstiden. Her har du sikkert ingen chance, men under andre mere almindelige forhold, vil vejen frem være ganske almindelig dialog. Gør dine medarbejdere og kollegaer samt chefen opmærksom på, hvad det er, og accepter det så, hvis de sender dig på gaden.

Resturanter, barer, diskoteker og caféer

Alle disse steder er det igen op til det enkelte sted at beslutte om der må dampes eller ej. Det bedste du kan gøre er derfor at spørge, hvis ikke det udtrykkeligt er vist, at der må dampes. Ejer du selv en offentlig befærdet butik og du tillader at dine gæster må dampe indendørs, så opfordrer vi dig til at signalere dette til ære for dem, der ikke ryger, men blot damper.

Vejen frem er dialog og kommunikation

Det bedste du kan gøre, uanset hvor du befinder dig, er at vise hensyn og forklare hvad det er du har med dig. Hvis du får tilladelse til at dampe, så skal du bare være taknemmelig, ellers er det ud på gaden ligesom alle de andre rygere.